راهنمای خرید کانال گرد
- خانه
- کانال گرد
- 1 جنس کانال گرد
- 2 روش اتصال کانال گرد
- 3 طریقه ساخت
- 4 کاربرد کانال
- 5 انواع مختلف کانال
- 6 طریقه نصب کانال اسپیرال
- 7 کاربرد کانال اسپیرال
- 8 انواع اتصالات کانال
- 9 گالری تصاویر
- 10 خرید کانال گرد
- 11 سوالات متداول
- 12 مقالات مرتبط
- 13 راهنمای تهویه گلخانه صنعتی
- 14 دریچه بلندگویی چیست؟
- 15 معرفی کانال پیش عایق
یکی از محصولاتی که در صنعت تهویه، از اهمیت زیادی برخوردار است کانال گرد است. سطح مقطع این کانال به شکل دایره است و در قطرهای متنوع تولید میشود. کانالهای گرد دارای طولهای متنوعی هستند؛ برای مثال میتوان آنها را در طولهای 100 سانتیمتر، ۱۲۵ سانتیمتر، ۲۰۰ سانتیمتر و ۲۵۰ سانتیمتر ساخت. برای نصب این قطعات از رابطها و فلنجها استفاده میشود.
جنس کانال گرد
متریالهایی که برای ساخت کانال گرد مورد استفاده قرار میگیرند؛ آلومینیوم، استیل و گالوانیزه هستند. یکی از عوامل تأثیرگذار در تعیین جنس کانالهای گرد، کاربرد آن است؛ برای مثال برای ساخت کانالهای گرد هوا، از ورقههای گالوانیزه، استیل و آلومینیوم استفاده میشود.
اگر بخواهند کانالهای دودکش موتورخانهها را، با استفاده از کانال گرد تهیه کنند؛ باید از ورقهای روغنی و گالوانیزه استفاده شود. کانالهای گردی که در سیستمهای شوتینگ زباله استفاده میشود نیز، باید با استفاده از ورق استیل و گالوانیزه ساخته شود. یکی دیگر از ویژگیهای کانالهای گرد، عایق بودن آنها است. وجود عایق، بهخصوص عایق الاستومری سبب میشود؛ انتقال صدا و حرارت به شدت کاهش پیدا کند و همچنین، سبب جلوگیری از نشت هوا میشود.
روش اتصال کانال گرد
برای اتصال این کانالها، از روشهای «فلنج»، «رابط» و «اورلپ» استفاده میشود. استفاده از هریک از این سه روش، به قطر کانال بستگی دارد؛ برای مثال برای اتصال قطرهای پایین کانال، از روش اورلپ استفاده میشود و قطرهای بالای کانال را، با روش فلنج به یکدیگر متصل میکنند. قطرهای متوسط نیز به وسیله رابط، به یکدیگر متصل میشوند. قطعاتی که در این کانال به کار میروند؛ مانند تبدیلها، سهراهها، چهارراهها و زانوها همانند قطعات کانال اسپیرال هستند.
طریقه ساخت
برای ساخت کانال گرد، از ورقههای نورد استفاده میشود. این کانالها دارای درز ممتد هستند. همچنین آنها را در طرحهای مختلف میسازند. برای وصل کردن محل درزهای کانال، از روشهای مختلف جوش با الکترود و نقطه جوش استفاده میشود. اگر ضخامت ورقههایی که قرار است به یکدیگر جوش داده شوند، تا کانال گرد به وجود بیاید بالا باشد؛ باید برای وصل کردن درزها از جوش استفاده شود. کانالهای گرد معمولا در موتورخانهها استفاده میشوند.
یکی از محصولاتی که میتوان، آن را در گروه کانالهای گرد قرار داد، کانالهای گرد «اسپیرال» (Spiral channel) یا کانال مارپیچ است. ساخت کانال اسپیرال گرد با استفاده از دستگاههای تمام اتوماتیک، انجام میشود.
کاربرد کانال
انواع کانالهای گرد، به عنوان یک مکمل مهم در سیستمهای تهویه مطبوع و انتقال هوا، در صنایع مختلف کاربردهای متنوعی دارند. در ادامه، به توضیح کاربردهای این نوع کانال میپردازیم:
- صنایع چوب؛ در کارگاهها و کارخانههای تولید مبلمان، کابینتسازی، نجاری و ساخت و ساز، کانالهای گرد برای انتقال هوا و تهویه مناسب استفاده میشوند. این کانالها به تناسب اندازه و نوع کارگاه، مکانهای مختلفی را پوشش میدهند.
- مکندهها؛ در سیستمهای مکندهسازی، کانالهای گرد برای انتقال هوا از مکنده، به محلهای مورد نیاز استفاده میشوند. این کانالها به عنوان مسیر اصلی انتقال هوا، در سیستمهای تهویه مطبوع و تهویه صنعتی عمل میکنند.
- تهویه مطبوع؛ در سیستمهای تهویه مطبوع، کانالهای گرد برای توزیع هوای سرد یا گرم در اتاقها، دفاتر، فروشگاهها و سایر مکانها استفاده میشوند. این کانالها به تناسب نیازهای حرارتی محیط، هوا را توزیع میکنند.
- مکش؛ در صنایع مختلف مانند کارخانهها، آشپزخانههای صنعتی و کارگاهها، کانالهای گرد برای مکش دود، بو و ذرات معلق به کار میروند. این کانالها باعث خروج آلودگیها از محیط میشوند.
- دودکش هودهای صنعتی؛ در رستورانها، آشپزخانههای صنعتی و هتلها، کانالهای گرد به عنوان قسمتی از سیستم دودکش هودها، استفاده میشوند. این کانالها دود و بوی غذا را از محیط خارج میکنند.
بهطور خلاصه، کانالهای گرد به عنوان یکی از عناصر اساسی در تهویه مطبوع، تهویه صنعتی و سیستمهای انتقال هوا، در صنایع مختلف نقش مهمی ایفا میکنند .
انواع مختلف کانال
کانالهای گرد را میتوان در دو نوع «معمولی» و «اسپیرال» تولید کرد. موارد استفاده از هر کانال به مکانی که به آن کانال نیاز پیدا میکند، بستگی دارد؛ زیرا هریک از این کانالها ویژگیهای متفاوتی با یکدیگر دارند.
کانال اسپیرال
برای ساخت این کانالها، از تسمههای ورقه استفاده میشود، که باعث میشود حجم گرد به کانال داده شود. کانالهای مارپیچ نیز، در قطرها و طولهای متفاوتی ساخته میشوند. برای ساخت این کانال از متریالهای استیل، آلومینیوم و گالوانیزه استفاده میشود و آنها دارای ضخامتهای 0.6 میلیمتر به بالا میباشند. شرکتهای Lindab در سوئد، Saint-Gobain Performance Plastics (ISOVER) فرانسه و گروه شرکت های CMS امارات متحده عربی، جزء برترین شرکتهای جهانی سازنده کانال اسپیرال هستند.
مجرای مارپیچی کانال اسپیرال، نسبت به مجرای مستطیلی، بستها و اتصالات کمتری دارد و همچنین آببندی آن آسانتر است؛ ازاینرو، نشت و ضایعات را کاهش می دهد. نشتی کمتر، به معنای یک سیستم تهویه هوای کارآمدتر و کممصرفتر است که موجب صرفهجویی در هزینه میشود. کانال مارپیچ، کاملاً آببندی شده است که اجازه می دهد، سرعت فن افزایش یابد و فشار کاری جبران شود.
کانال اسپیرال گالوانیزه
برای ساخت کانالهای گرد با جنس گالوانیزه، از ورقههایی استفاده میشود، که دارای ضخامتهای 0.6 و 0.8 و یک میلیمتر هستند. قطر کانال را میتوان با توجه به سفارش و درخواست کارفرما، از ۱۰ سانتیمتر به بالا تولید کرد. همچنین آنها را میتوان در طولهای دلخواه (معمولاً سه متر) ساخت. از آنجایی که طول این کانالها، میتواند دلخواه باشد؛ در نتیجه استفاده از اتصالات فلنچی برای ارتباط دو طرف کانال، در آنها معمولا خیلیکم وجود دارد. این امر کمک میکند که قیمت تمام شده کانال گرد اسپیرال، کاهش پیدا کند.
مزیت کانال اسپیرال
از جمله مزیتهای کانالهای گرد اسپیرال، به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- اگر کانالهای گرد اسپیرال دارای طول کمی باشند؛ میتوان برای اتصال دو کانال از سیستمهای «گسکت» یا «فیتینگ» استفاده کرد؛ یعنی در ارتباط و اتصال این دو کانال، از فلنچ استفاده نمیشود و تنها روش «اُوِرلپ» میتواند کارساز باشد.
- زمانی که برای هوارسانی از کانالهای گرد اسپیرال استفاده میشود؛ افت فشار هوا کاهش پیدا میکند و راندمان این کانالها نیز بالا است. همین دلیل باعث شده است، که کارفرمایان و مهندسان، اهمیت بیشتری به استفاده از آن بدهند.
- از سوی دیگر، کانالهای گرد استیل دارای ظاهری دکوراتیو و شیک هستند. بههمیندلیل میتوان آنها را بهراحتی، در فضاهای اداری، تجاری، کافیشاپها، باشگاهها، رستورانها، گلخانهها، پاساژها و… استفاده کرد.
- مزیت دیگر کانال اسپیرال گرد این است، که میتوان آنها را به صورت رنگهای کورهای پوشش داد و آنها را متناسب با محیطی کرد که در آن استفاده میشوند.
طریقه نصب کانال اسپیرال
برای نصب کانالهای گرد، از ساپورتهای گرد استفاده میشود. ساپورتها با استفاده از نورد تسمه ضخیم، ساخته میشوند. باید آنها را به سقف آویزان کرد تا مسیر کانال مشخص شود.
کاربرد کانال اسپیرال
در مکانهایی که نیاز به مکندهها وجود دارد؛ برای مثال در صنایع چوببری، میتوان از کانال اسپیرال گرد استفاده کرد. با استفاده از این کانال میتوان برادههای چوب را بهراحتی انتقال داد. سطح داخل این کانال نیز متوازن و طویل است. برای دودکشهایی که در هودهای صنعتی وجود دارند؛ میتوان از کانال اسپیرال گرد استفاده نمود. برای متصل کردن دو کانال به یکدیگر نیز میتوان، از رابط ورقی استفاده کرد و آن را جایگزین فلنچ نمود.
انواع اتصالات کانال
برای اینکه بتوان از کانالهای گرد، در موقعیتهای مختلف استفاده کرد؛ نیاز به سایر اتصالات نیز میباشد؛ ازجمله اتصالاتی که در کنار کانال گرد استفاده میشوند، «زانوها» و «سهراهیها» هستند که در ادامه به آنها میپردازیم.
زانوی کانال
اگر نیاز به تغییر مسیر کانال در زاویههای مختلف وجود داشته باشد؛ از قطعهای به نام «زانو» استفاده میشود. زانو میتواند زوایای مختلفی مانند ۴۵ درجه، 60 درجه و ۹۰ درجه را به وجود بیاورد. در کانالهای مختلفی، مانند کانالهای گرد اسپیرال و کانالهای گرد با درز طولی، همچنین کانالهای گردی که در دودکشهای موتورخانهها و هودهای صنعتی استفاده میشود، از زانوها استفاده میشود.
زانوها میتوانند در دو نوع مختلف «زانوی کانالهای گرد همقطر» و «زانوی کانالهای گرد غیرهمقطر» استفاده شوند. زانوهای مورد استفاده برای کانالهای گرد، چه در نوع همقطر و چه در نوع غیرهمقطر، با استفاده از عایقهای الاستومری پوشیده شدهاند و برای رنگآمیزی آنها، از رنگهای کورهای استفاده میشود.
زانوی کانالهای همقطر
زانوهایی که برای کانالهای همقطر ساخته میشوند، با یک سایز طراحی و اجرا میگردند. دو طرف زانو که در کانالهای همقطر مورد استفاده قرار میگیرد نیز، باید قطر یکسانی داشته باشد.
زانوی کانالهای با قطر متفاوت
اگر بخواهیم دو قطعه کانال را، که دارای قطرهای متفاوتی هستند؛ به یکدیگر متصل کنیم، باید از زانوهای با قطر غیرهمسان استفاده کنیم. نام دیگر این زانوها، «زانوی چپقی» است. در دودکش موتورخانهها و هودهای صنعتی، که با استفاده از کانالهای اسپیرال گرد یا کانالهای معمولی ساخته شدهاند؛ از این نوع زانو استفاده میشود.
سهراهی کانال
اگر بخواهیم هوایی را که از کانالهای گرد عبور میکند؛ به دو خروجی هدایت کنیم، باید از سهراهیها استفاده کنیم. قطری که سهراهی دارد؛ باید با قطر خود کانال گرد هماندازه باشد. در این سهراهیها زاویه ورود و خروج هوا ۹۰ درجه است.
نحوه اتصال سهراهی کانال گرد
اگر بخواهیم کانالها را به صورت اورلپ به سهراهی متصل کنیم؛ باید قطر دهانه سهراهی ۲ تا ۳ میلیمتر کمتر باشد، که بتوان آن را داخل مقطع کانال گرد فروکرد و در آنجا فیکس کرد. در حاشیه دهانههای سهراهی، برجستگیهایی وجود دارد که به کمک آنها میتوان، مانع فرورفتن بیشازحد سهراهی شد.
روش دیگر اتصال سهراهیها به کانال گرد، استفاده از فلنچ است. در این روش باید قطر سهراهی، دقیقاً با قطر کانال یکسان باشد. برای اینکه فلنچ در این روش تثبیت شود؛ باید از برجستگیای به نام «رخ» استفاده شود، که در حاشیه دهانه سهراهی وجود دارد. نقاط اتصال نافی سهراهی در این قطعات، باید دارای خصوصیت هوابند باشد.
سهراهی با قطر متفاوت نود درجه کانال گرد
اگر بخواهیم؛ هوای خروجی از کانال گرد را به دو لاین غیرهماندازه تقسیم کنیم؛ باید از سهراهیهای با قطر متفاوت استفاده کنیم. البته زاویه این سهراهی همچنان ۹۰ درجه است. لولههایی که خروجی آنها با استفاده از این روش، به دو قسمت تقسیم میشود؛ باید با هوای با فشار بالاتر تغذیه شوند، تا هوای مورد نیاز لولههای فرعی تأمین شود. قطعات و تکههای سهراهی باید به صورت هوابند باشند. درنتیجه برای تأمین این ضروریات، باید از نرمافزارهای مربوطه استفاده شود.
به منظور برش دادن قطعاتی، که در سهراهی مورد استفاده قرار میگیرد نیز، از دستگاه «CNC» استفاده میشود، که دارای دقت بالایی است. پس از اینکه قطعات مربوط به سهراه برش داده شدند؛ باید آنها را به یکدیگر چسباند. در این فاز از کار، با اطمینان از هوابند بودن نقاط اتصال، آنها به یکدیگر متصل میشوند.
برای وصل کردن سهراه به کانالهای گرد نیز، میتوان از روش اورلپ یا فلنچ استفاده کرد. در روش اول، قطر دهانه سهراهی باید ۲ تا ۳ میلیمتر کوچکتر از کانال گرد، در نظر گرفته شود؛ اما با استفاده از روش فلنچ، دو سر قطعات باید قطر یکسانی با یکدیگر داشته باشد.
گالری تصاویر
تصاویری از کانال گرد
خرید کانال گرد
برای تعیین قیمت در هنگام خرید کانال گرد، باید به جنس و ابعاد این محصول دقت کرد. عوامل مختلف دیگری که در قیمت کانال گرد تأثیرگذار هستند؛ عبارتاند از: نوع ورقی که برای ساخت کانال استفاده میشود و ضخامت آن. همچنین قطر داخلی لوله نیز نقش بسزایی در قیمت کانال گرد دارد.
خرید کانال اسپیرال
در هنگام خرید کانال اسپیرال نیز باید دقت کنید، که قیمت این کانالها نسبت به کانالهای معمولی بالاتر است؛ زیرا آنها با استفاده از دستگاههای مجهز و با سرعت بالاتری، تولید میشوند.
قیمت کانال گرد باتوجه به نوسانات موجود در بازار ارز، عدد ثابتی ندارد و ممکن است در طی یک هفته چندینبار تغییر داشته باشد. به منظور آگاهی از قیمت دقیق کانالهای گرد، میتوانید با مشاوران و کارشناسان شرکت تهویه سازان صنعت کار، با شماره تلفنهای ۰۹۱۲۶۹۸۴۲۷۸، 09395999831 و ۶۶۰۱۴۰۷۰ -۰۲۱ تماس حاصل فرمایید، تا شما را در این زمینه راهنمایی نمایند.
سوالات متداول
آلومینیوم، استیل و گالوانیزه، متریالهایی هستند که برای ساخت کانال گرد مورد استفاده قرار میگیرند.
برای اتصال کانال گرد از روشهای «فلنچ»، «رابط» و «اورلپ» استفاده میشود. استفاده از هریک از این سه روش به قطر کانال بستگی دارد.
از کانال گرد به منظور ایجاد دمای هوای مطلوب در کارگاههای صنعتی، کارخانهها، فروشگاههای بزرگ، فرودگاهها و بسیاری از مکانهای دیگر استفاده میشود.
کانالهای گرد را میتوان در دو نوع «معمولی» و «اسپیرال» تولید کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مشاوران تهویه سازان صنعت کار تماس بگیرید.