اصول عملکرد دریچه های تنظیم هوا
در این مقاله به نقد و بررسی اصول عملکرد دریچه های تنظیم هوا خواهیم پرداخت. دریچه های تنظیم هوا در سیستمهای تهویه مطبوع برای کنترل جریان هوا و دمای فضاها استفاده میشوند. هر دریچه تنظیم هوایی هم مانند هر وسیله دیگری دارای یک سری از ویژگیهای منحصر به فرد است که آن را از سایر دریچههای تنظیم هوا مجزا میکند. ویژگی های یک دریچه تنظیم هوا شامل جنس آن، محل قرارگیری آن و نوع آنها میباشد.
در ابتدای این مقاله، به بررسی مفهوم دریچه تنظیم هوا پرداختیم. سپس اصول تنظیم هوا را بررسی کردیم. بعد از آن موانع تنظیم هوا در محیط را بیان کردیم. در ادامه مقاله نیز تاثیر جنس دریچه بر انتقال هوا را بررسی کردیم. بعد از آن نیز تاثیر محل قرارگیری دریچه بر انتقال هوا را ذکر میکنیم. در انتهای این مقاله نیز تاثیر نوع دریچه بر انتقال هوا توضیح داده شد.
دریچه تنظیم هوا چیست؟
دریچه تنظیم هوا به منظور جهت دهی هوای ورودی کانال ها به کار میرود. در واقع هوایی که به کمک کانال ها به محل انشعاب میرسد، به وسیله دریچه تنظیم هوا به نحوی پخش می شود که کل فضا، هوای مطبوعی کسب میکند. دریچههای تنظیم هوا میتوانند به صورت یک طرفه یا دو طرفه یا سه طرفه و یا چهار طرفه باشند. همه دریچه های تنظیم هوا از لحاظ شکل مثل هم هستند. در واقع آنها یک فریم اصلی دارند و یک تعداد پره که این پرهها، مسیر هوا را مشخص می کنند.
از لحاظ جنس هم می توان دریچه های تنظیم هوا را به چهار نوع آهنی و آلومینیومی و پلاستیکی و ام دی اف تقسیم بندی کرد. این مقاله میتواند به عنوان راهنمایی برای خرید دریچه تنظیم هوا هم باشد.
اصول تنظیم هوا
رعایت اصول تنظیم هوا در دریچه های تنظیم هوا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. در زیر، این اصول تنظیم هوا را میتوانید ملاحظه بفرمایید:
1. کنترل جریان هوا: یکی از اصول اصلی تنظیم هوا در دریچههای تنظیم هوا، کنترل دقیق جریان هوا است. با تنظیم دریچه تنظیم هوا، میزان جریان هوا که از یک مکان به مکان دیگر میرود، بهینه سازی می شود.
2. تنظیم دما: عملکرد دریچههای تنظیم هوا به این گونه است که برخی از آنها قادر هستند که به تنظیم دمای هوا نیز کمک کنند. این امر به کنترل دمای فضا یا تسهیل در تعادل دمایی در سیستمهای تهویه مطبوع کمک میکند.
3. کنترل فشار: در برخی موارد، تنظیم هوا به کنترل فشار هوا نیز مرتبط است. بنابراین در بعضی از سیستمهای تهویه هوا، دریچه های تنظیم هوا به کنترل فشار هوا در سیستم های مختلف هم کمک میکنند.
موانع عملکرد دریچه های تنظیم هوا در محیط
تنظیم هوا به وسیله دریچههای تنظیم هوا همیشه هم راحت و بیدردسر نیست و بعضی از مواقع، یک سری مانع بر سر راه آنها به وجود میآید. موانعی که بر سر عملکرد دریچههای تنظیم هوا در محیط وجود دارند میتوانند شامل موارد زیر باشند:
1. اصطکاک و سایش: اصطکاک و سایش اولین و رایجترین مشکلی است که بر سر راه دریچههای تنظیم هوا وجود دارد. در طولانیمدت و با استفاده مکرر، دریچه های تنظیم هوا ممکن است دچار سایش و اصطکاک شوند که باعث محدودیت در تنظیم دقیق هوا می شود.
2. آلودگی و گرد و غبار: آلودگی و گرد و غبار، دومین مشکلی است که بر سر راه دریچههای تنظیم هوا وجود دارد. وجود ذرات گرد و غبار در محیط میتواند در آلودگی دریچه ها منجر به کاهش عملکرد و دقت تنظیم هوا شود.
3. نقص فنی: نقص فنی هم سومین مشکلی است که بر سر راه عملکرد دریچههای تنظیم هوا وجود دارد. نقص فنی مانند خرابی دریچه یا اتصالات آن میتواند باعث عدم کارایی و دقت تنظیم هوا شود.
اهمیت تشخیص و رفع این موانع به منظور حفظ کارایی دریچه های تنظیم هوا و همچنین به منظور دستیابی به تنظیم دقیق هوا در تهویه و سیستم های مکانیکی بسیار حائز اهمیت است.
تاثیر جنس دریچه بر عملکرد دریچه انتقال هوا
در صورتی که بخواهیم تأثیر جنس دریچه تنظیم هوا بر عملکرد دریچه انتقال هوا را بررسی کنیم، باید بگوییم که جنس دریچه تنظیم هوا می تواند تأثیر زیادی بر انتقال هوا داشته باشد. به طور معمول، دریچهها از فلزاتی مانند فولاد یا آلومینیوم ساخته میشوند، اما ممکن است در برخی موارد از پلاستیک و یا از سایر مواد مانند ام دی اف هم برای ساخت دریچههای تنظیم هوا استفاده شود.
جنس دریچه میتواند تأثیر زیادی بر جریان هوا و عملکرد دریچه تنظیم هوا داشته باشد. به عنوان نمونه در صورتی که از دریچه تنظیم هوای آلومینیومی استفاده کنید، جریان هوای بیشتری از طریق این دریچه، وارد محیط شما خواهد شد. همچنین جنس دریچه تنظیم هوا میتواند تأثیر زیادی بر مقاومت در برابر فشار و دما نیز داشته باشد. بدیهی است که از هر نوع دریچه تنظیم هوایی باید در جایی استفاده شود که با آن تناسب دارد.
در ادامه انواع دریچههای تنظیم هوا را بر اساس جنس نام برده و هر یک را به صورت مختصر توضیح میدهیم. در واقع به معرفی انواع دریچه تنظیم هوا میپردازیم. انواع دریچههای تنظیم هوا بر اساس جنس عبارت هستند از:
1. دریچه تنظیم هوای آلومینیومی
دریچههای تنظیم هوای آلومینیومی از بهترین انواع دریچههای هوا هستند. در واقع این نوع دریچههای هوا، دوام بسیار بالایی دارند و وزن آنها هم سبک است. همان طور که می دانید دریچههای تنظیم هوا از دو قسمت فریم و پره های دریچه تشکیل شدهاند که در دریچههای هوای آلومینیومی هر دو قسمت از جنس آلومینیوم ساخته می شوند. این نوع دریچهها خود دارای انواع مختلفی هستند. این نوع دریچهها ممکن است دارای کانال فلکسیبل باشند.
مثلاً دریچه هوای طرح جدید یا دریچه هوای دیواری یکی از انواع دریچههای هوای آلومینیومی است که بر روی دیوار نصب می شود. این نوع دریچهها از یک سری تیغه موازی با هم تشکیل شدهاند که به کمک یک قطعه به نام دمپر می توان این تیغهها را بالا و پایین کرد. از سوی دیگر در این نوع دریچهها تیغههای عمودی هم وجود دارند که وظیفه چرخش به چپ و راست را بر عهده دارند. چرخش به سمت چپ و راست باعث می شود که هوا به خوبی در محیط پخش شود.
دریچههای تنظیم هوای آلومینیومی سقفی هم نوع دیگری از دریچه ها هستند که همان طور که از نام آنها مشخص است در سقف نصب میشوند. این نوع دریچهها هم به صورت دمنده و هم به صورت مکنده به کار میروند.
نوع دیگر دریچههای تنظیم هوای آلومینیومی، دریچههای خطی هستند که در قسمت انشعاب کانال باید آنها را نصب کرد. این نوع دریچه ها هوای خروجی از کانال را به شکل موازی از درون کانال به بیرون میفرستند.
دریچه هوای گرد هم نوع دیگری از دریچههای هوای آلومینیومی است که همان طور که از نام آنها مشخص است به صورت گرد میباشند. در واقع فریم این نوع از دریچه ها به صورت گرد است. بعضیها دریچه هوای گرد را با کانال گرد اشتباه میگیرند ولی این دو با هم متفاوت هستند. هر چند امروزه بیشتر، مدل پلاستیکی این نوع دریچه ها مطرح است ولی معمولاً دریچههای گرد بیشتر از نوع آلومینیوم بودند.
2. دریچههای تنظیم هوای آهنی
این نوع دریچه ها نسبت به دریچههای آلومینیومی دارای کیفیت پایینتری هستند. طول عمر آنها هم پایین تر از دریچههای آلومینیومی است. با توجه به گران بودن فلز آلومینیوم، در بسیاری از موارد دریچه هوای آهنی را به جای دریچه هوای آلومینیومی میفروشند. شما باید در هنگام خرید دریچه هوا به این نکته دقت کنید.
3. دریچههای تنظیم هوای پلاستیکی
این نوع دریچهها از نوع پلاستیک ساخته میشوند. از دریچههای تنظیم هوای پلاستیکی برای هوارسانی در سیستم های دمنده و مکنده استفاده می شود. به عنوان مثال در سیستمهای دمنده و مکندهای مثل داکتها و کولرها و هواسازها استفاده زیادی از دریچه های تنظیم هوای پلاستیکی میشود.
4. دریچههای تنظیم هوای ام دی اف
دریچههای تنظیم هوای ام دی اف از لحاظ شکل و ظاهر، خیلی جذاب هستند و به همین دلیل اقبال زیادی به آنها میشود. همان طور که میدانید در چند سال اخیر صنعت چوب و ام دی اف رشد بسیار زیادی پیدا کرده است و توانسته است انواع وسایل و اشکال را تولید کند. یکی از مواردی که صنعت چوب و ام دی اف در سال های اخیر تولید کرده است، همین دریچه های تنظیم هوا است. یکی از کاربردهای اصلی عملکرد دریچههای تنظیم هوای ام دی اف، به منظور پوشش حفره ورودی دستگاه فن کویل در سقف است.
تاثیر محل قرارگیری دریچه بر عملکرد دریچه تنظیم هوا
در صورتی که بخواهیم تأثیر محل قرارگیری دریچه تنظیم هوا بر عملکرد دریچه تنظیم هوا را بررسی کنیم، باید بگوییم که محل قرارگیری دریچه نیز تأثیر زیادی بر انتقال هوا و عملکرد دریچههای تنظیم هوا دارد. معمولاً دریچههای تنظیم هوا در مسیرهای هوا در سیستم تهویه قرار داده می شوند. منظور ما از مسیرهای هوا، جاهایی مثل خروجی هوا، ورودی هوا و مسیرهای توزیع هوا است. محل قرارگیری صحیح دریچه تنظیم هوا میتواند به بهبود توزیع هوا در فضا کمک کند.
تاثیر نوع دریچه بر عملکرد دریچه تنظیم هوا
نوع دریچه تنظیم هوا نیز میتواند تأثیر بزرگی بر انتقال هوا داشته باشد. بسته به نوع دریچه تنظیم هوا میتواند جریان هوا، تنظیم دما و حتی سر و صدا را کنترل کند. به عنوان مثال، دریچههای خطی، دریچههای گردان و دریچههای با کانال چهارگوش فشار متفاوتی دارند و به منظور کنترل هوا در شرایط مختلف استفاده میشوند.
نتیجه گیری
در این مقاله، اصول عملکرد دریچه های تنظیم هوا به صورت کامل بررسی شد. با توجه به مطالبی که در متن این مقاله مطرح کردیم، مشخص است که جنس، محل قرارگیری و نوع دریچه تنظیم هوا، هر کدام میتوانند در بهبود عملکرد دریچه تنظیم هوا و بهینه سازی انتقال هوا در سیستم های تهویه مطبوع کمک کنند.