حفاظت از محیطزیست با کاربرد شوتینگ زباله
در این مقاله قصد داریم راجع به شوتینگ و تاثیر آن بر جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست مطالبی را بیان کنیم. ابتدا موضوع تفکیک زباله و حفظ محیط زیست را بررسی می کنیم. سپس جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست در کشور آلمان را که جزء بهترین کشورها در این زمینه است، تحلیل می کنیم و به نقد و بررسی سیستم شوتینگ و تفکیک زباله در این کشور می پردازیم.
سپس بحث شوتینگ و تفکیک زباله در کشور ایران را بررسی می کنیم. تاثیرات زباله های تر بر محیط زیست و همچنین تاثیرات زباله های خشک بر محیط زیست هم در ادامه بررسی خواهند شد.
تفکیک زباله و حفظ محیط زیست
تفکیک زباله یکی از بهترین راهکارها برای بهبود وضعیت محیط زیست به شمار می رود. این روش باعث می شود که امکان استفاده مجدد از زباله ها فراهم شود و میزان پسماندهایی که در طبیعت بر روی هم انباشت شده و یا بدون هدف خاصی سوزانده می شوند، کاهش پیدا کند.
برای این که اهمیت تفکیک زباله برای حفظ محیط زیست را متوجه شوید؛ فرض کنید یک سال در هیچ جای دنیا تفکیکی بر روی زباله ها صورت نپذیرد و بازیافتی وجود نداشته باشد. در این صورت همه زباله هایی که به صورت روزانه در سرتاسر دنیا تولید می شود، بر روی هم انباشته خواهند شد.
بدیهی است که زندگی انسان ها با خطرات بسیار جدی مواجه می شود و کم کم زباله ها، میزان زیادی از سطح دریاها و اقیانوس ها و خشکی ها را اشغال خواهند کرد و بسیاری از زمین های کشاورزی و جنگل ها و موجودات زنده از بین خواهند رفت.
علاوه بر این، زباله های بازیافت شده به عنوان یک جایگزین بسیار خوب برای مواد اولیه به حساب می آیند. اگر این چنین نباشد، میزان مصرف مواد خام اولیه مثل نفت و … به شدت افزایش پیدا می کند. پس بازیافت زباله:
- میزان پسماندهای مرحله پایانی (که باید بر روی هم انباشت شوند) را کم تر می کند و از این طریق به محیط زیست خدمت می رساند.
- استفاده مجدد از مواد و انرژی و کاهش دادن میزان مصرف مواد اولیه، باعث می شود که محیط زیست سود ببرد.
- مصرف انرژی با بازیافت زباله، کاهش پیدا می کند.
بازیافت زباله بدون تفکیک زباله، امکان پذیر نیست. پس تفکیک زباله و حفظ محیط زیست ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست در کشور آلمان
در کشورهای توسعه یافته، تفکیک زباله های مختلف خصوصا زباله های تر و خشک بسیار جدی گرفته می شود و شهروندان آن کشورها به صورت اجباری باید زباله ها را تفکیک کنند. در این کشورها بازیافت زباله را به عنوان یک راهکار بسیار خوب برای تولید می دانند و سعی می کنند به کمک همین پسماندهای بازیافت شده، از منابع طبیعی کم تری به عنوان مواد اولیه استفاده کنند. در همه کشورهای دنیا، زباله ها به سه دسته اصلی تفکیک می شوند.
- زباله های خشک؛
- زباله های تر؛
- زباله های خطرناک.
البته دسته بندی های بیشتری هم ممکن است که در بسیاری از مکان ها وجود داشته باشد.
کشور آلمان یک کشور نمونه در امر تفکیک زباله و حفاظت از محیط زیست به شمار می رود. در این کشور مساله محیط زیست بسیار جدی گرفته می شود و بازیافت و تفکیک پسماندها دو جنبه مهم برای حفاظت از محیط زیست به حساب می آیند.
حدود 63 درصد (طبق گزارش آژانس محیط زیست فدرال آلمان، 2019) از کل زباله ها در این کشور بازیافت می شود و این موضوع آلمان را به یکی از کشورهای پیشرو در اروپا و کل دنیا در زمینه حفظ محیط زیست تبدیل می کند.
سیستم تفکیک زباله در آلمان
دولت آلمان یک سیستم جداسازی زباله در سراسر کشور را اجرا کرده است که اطمینان حاصل شود، تا حد امکان زباله ها بازیافت می شود. در آلمان زباله های خانگی معمولاً به پنج دسته تقسیم می شوند:
- کاغذ و مقوا؛
- شیشه؛
- فلز؛
- پلاستیک؛
- مواد آلی و سایر زباله ها.
پسماندهای آلی، کمپوست می شوند، کاغذ بازیافت می شود و بقیه پسماندها نیز به زباله سوز فرستاده می شوند؛ به عنوان مثال، جعبه های پیتزا به سطل بازیافت کاغذ و مقوا می روند، اما اگر روغنی باشند یا به اندازه کافی تمیز نباشند، قابل بازیافت نیستند و باید به سطل مخصوص سایر زباله ها بروند.
سیستم تفکیک زباله در این کشور اجباری است. به این معنی که اگر خانوارها رعایت نکنند، جریمه می شوند. بر اساس قوانین و دستورالعمل های جدا سازی زباله، هر کسی که زباله ها را به طور غیر قانونی و بدون جداسازی زباله دفع می کند، باید منتظر جریمه هایی باشد که برخی از آن ها می تواند شدید باشد. مجازات ها بسته به ایالت متفاوت است و مقدار جریمه زباله های دور ریخته شده غیر قانونی (به عنوان مثال لامپ) می تواند تا هزار یورو باشد. این امر منجر به افزایش نرخ بازیافت زباله ها در آلمان شده است که از این لحاظ، در حال حاضر یکی از بالاترین نرخ ها در اروپا است.
سیستم شوتینگ زباله و تفکیک زباله در آلمان
از آن جایی که بیشتر خانه های موجود در شهرهای آلمان آپارتمانی هستند، پنج سطل مربوط به پنج نوع زباله در جلوی هر آپارتمان وجود دارد و تقریبا همه آپارتمان ها هم به سیستم شوتینگ زباله مجهز شده اند. سیستم های شوتینگ زباله در آپارتمان های آلمان دارای پنج دریچه و پنج کانال مختلف هستند و ساکنین آپارتمان ها هم موظف هستند که زباله ها را به صورت تفکیک شده در دریچه و کانال مربوطه رها کنند. از همین مطالب می توانیم بفهمیم که تاثیر شوتینگ بر حفظ محیط زیست چقدر زیاد است؛ چرا که به بهترین نحو ممکن، عمل تفکیک زباله را در مبدأ انجام می دهد.
سیستم شوتینگ زباله و تفکیک زباله در کشور ایران
اگر قرار باشد کشور ایران هم از لحاظ حفظ محیط زیست به پای کشورهای درجه یک دنیا برسد، یکی از کارهای مهم، پیاده سازی فرهنگ و البته قانون تفکیک زباله ها در جای جای کشور است. امروزه صحبت از تفکیک زباله بدون سیستم شوتینگ زباله ممکن نیست. تاثیر شوتینگ بر حفظ محیط زیست بسیار زیاد است. بنابراین تمام آپارتمان های کشور ما باید به سیستم شوتینگ زباله با چند کانال مجهز شوند.
البته فقط سیستم شوتینگ زباله کافی نیست و باید در حین ساخت و تخریب ساختمان ها هم از شوتینگ نخاله آهنی یا شوتینگ نخاله پلاستیکی و … استفاده شود. این کار باعث می شود که عمل جداسازی زباله ها و نخاله ها در ساخت و ساز هم انجام گیرد. استفاده از سیستم شوتینگ نخاله آهنی و پلاستیکی و سایر انواع شوتینگ نخاله برای پیمانکار ساختمان و مالک آن هم صرفه اقتصادی دارد؛ چرا که نیاز به کارگر برای تخلیه انواع نخاله ها را به شدت کاهش می دهد. بنابراین اگر استفاده از این سیستم شوتینگ نخاله به خوبی تبلیغ شود؛ بسیاری از افراد به سمت استفاده از آن خواهند رفت.
شرکت تهویه سازان صنعت کار، تولیدکننده شوتینگ زباله برتر، با آگاهی از تاثیر شوتینگ بر حفظ محیط زیست، در زمینه تولید و اجرای سیستم شوتینگ زباله و سیستم شوتینگ نخاله فعالیت می کند. این شرکت به واسطه اختراعاتی که در زمینه سیستم شوتینگ زباله و سیستم شوتینگ نخاله انجام داده است، به یکی از برندهای معتبر این حوزه در سطح کشور ایران تبدیل شده است.
خوشبختانه در طول سال ها فعالیت شرکت تهویه سازان صنعت کار در شهرهای مختلف کشور ایران، هیچ پروژه ای با شکست مواجه نبوده است و مشتریان این شرکت، از سیستم شوتینگ نصب شده توسط این شرکت، رضایت تمام و کمال دارند. مهندسان این شرکت پس از نصب و اجرای سیستم شوتینگ، در دوره های مختلف از سیستم بازبینی به عمل می آورند و صحت کارکرد آن را گارانتی می کنند.
همین موضوع سبب شده کارفرمایان با رغبت چندین برابر، به سمت استفاده شوتینگ های تولید شده و مهندسی شده توسط تهویه سازان بروند.
تاثیرات زباله های تر بر محیط زیست
زبالههای تر هم مانند بقیه زباله ها، انواع مختلفی دارند. بیشتر زباله های تر تولید شده در یک جامعه، اضافه های غذا هستند؛ مثلاً:
- انواع مواد غذایی فاسد شده؛
- پسمانده غذا مثل خورشت و برنج؛
- اضافه های انواع گوشت؛
- آشغال انواع سبزی؛
- پسماند میوه های مختلف.
و مواردی از این دست، زباله های تر به حساب می آیند.
در صورتی که زباله های تر به خوبی از زباله های خشک و زباله های خطرناک جداسازی شوند؛ می توان از آن ها برای تولید کودهای مختلف استفاده کرد. یعنی با این کار، هم جلوی ورود زباله های تر به طبیعت گرفته می شود و هم یک ماده بسیار مفید از آن تولید می گردد که از لحاظ اقتصادی نیز به شدت صرفه اقتصادی دارد.
این موضوع یکی از مهم ترین موارد ارتباط جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست است. کودی که از زباله های تر تولید می شود؛ وقتی کیفیت بالایی دارد که میزان زباله های خشک و یا زباله های خطرناک موجود در زباله های اولیه، خیلی کم باشد؛ وگرنه کود با کیفیتی تولید نخواهد شد. به طور خلاصه، تفکیک مناسب زباله های تر از سایر زباله ها باعث می شود که بازیافت زباله های تر به بهترین نحو ممکن صورت پذیرد.
تاثیرات زباله های خشک بر محیط زیست
قبل از این که بخواهیم در مورد تاثیرات زباله های خشک بر محیط زیست مطالبی را ذکر کنیم، بایستی انواع زباله های خشک را به شما معرفی کنیم. زباله های خشک تنوع بسیار زیادی دارند و اکثر پسماندهایی که در منزل مردم و یا در بیشتر کارخانجات و ادارات و … تولید می شوند؛ جزء زباله های خشک به حساب می آیند. در کل به هر نوع زباله ای که به مرور زمان پوسیده و فاسد نشود، زباله خشک گفته می شود.
انواع زباله های خشک عبارت هستند از: کاغذ، کارتون، مقوا، فلزات مختلف، انواع لباس ها و پارچه ها و چرم و کیف و کفش، انواع ظرف های پلاستیکی، اسفنج و ابر، انواع شیشه ها، همه لوازم الکترونیکی و الکتریکی مثل چراغ قوه و تلفن و تلویزیون و باتری و سیم و کابل و غیره و انواع چوب ها.
پس از تفکیک زباله خشک از زباله های دیگر، نوبت به بازیافت آن ها می رسد. نکته بسیار مهم در مورد زباله های خشک این است که این نوع زباله ها از لحاظ اقتصادی ارزش بسیار زیادی دارند و اگر به صورت اصولی تفکیک شوند، می توانند به یک منبع درآمد فوق العاده برای کشور تبدیل شوند. از طرف دیگر در مورد زباله های خشک بین دو مفهوم جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست، ارتباط بسیار تنگاتنگی وجود دارد.
برای این که به درستی ارتباط جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست را در مورد زباله های خشک متوجه شوید، دو مثال ذکر می کنیم.
جداسازی زباله کاغذی و محیط زیست
همان طور که اشاره کردیم، کاغذ جزء زباله های خشک به حساب می آید. برای تولید کاغذ نیاز به قطع درختان است و قطع درختان هم در نهایت منجر به از بین رفتن جنگل ها یا حداقل کوچک تر شدن آن ها خواهد شد. درختان به عنوان ریه های زمین عمل می کنند و هوای آلوده و دی اکسید کربن را جذب کرده و اکسیژن از خود تولید می کنند. از طرف دیگر درختان جلوی فرسایش خاک را می گیرند و همچنین از وقوع سیل تا حد زیادی جلوگیری می کنند.
هر چه از فواید درختان برای محیط زیست بگوییم؛ کم گفته ایم. اگر تفکیک کاغذ از سایر زباله ها به خصوص از زباله های تر به درستی صورت پذیرد، می توان کاغذهای نو و جدید را از همین زباله های کاغذی تولید کرد و قطع درختان را به حداقل رساند. پس ارتباط جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست در مورد زباله های کاغذی به معنای واقعی کلمه مشهود است.
جداسازی زباله پلاستیکی و محیط زیست
می دانید که پلاستیک از نفت درست می شود و نفت هم یک ماده خام طبیعی است که هم استخراج آن نیاز به صرف انرژی و آلوده کردن طبیعت و محیط زیست دارد و هم این که یک ماده محدود است و قطعاً روزی به پایان خواهد رسید. بنابراین اگر پلاستیک های جدید، به جای نفت از زباله های پلاستیکی تولید شوند، دیگر نیازی به مصرف این همه نفت نخواهد بود.
تفکیک زباله های پلاستیکی و بازیافت آن ها یک مزیت بسیار مهم تر دیگر هم دارد و آن هم جلوگیری از ورود این زباله های پلاستیکی به طبیعت است. از آن جایی که مواد پلاستیکی تجزیه ناپذیر هستند؛ ورود آن ها به طبیعت، محیط زیست را تخریب خواهد کرد. سالیانه میلیون ها تن پلاستیک وارد جنگل ها و دریاها و اقیانوس ها می شود و زندگی همه موجودات زنده را به خطر می اندازد.
اگر این زباله های پلاستیکی به جای رها شدن در طبیعت، به چرخه تولید برگردند و تفکیک و بازیافت شوند، تاثیر جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست به خوبی مشخص خواهد شد.
نتیجه گیری
جداسازی زباله و حفاظت از محیط زیست دو موضوعی هستند که با هم در ارتباط می باشند. در واقع برای داشتن محیط زیستی سالم، همه مردم باید زباله های تر و خشک خود را از همان مبدأ جداسازی کنند. زباله های تفکیک شده، به راحتی بازیافت خواهند شد و دیگر محیط زیست تخریب نخواهد شد. البته کاملا بدیهی است که دولت هم باید با وضع قوانین و همچنین با آموزش صحیح، فرهنگ تفکیک زباله را جا بیندازد تا از این طریق به حفظ محیط زیست کشور، کمکی کرده باشد.
منبع