تهویه سالن مرغداری چگونه انجام میشود؟
دما، رطوبت و غلظت گازهای مختلف در سالن مرغداری، میتوانند بر رشد و سلامت طیور تاثیرگذار باشند؛ به همین دلیل، استفاده از یک سیستم قوی برای تهویه سالن مرغداری، امری ضروری است، تا ضمن هوادهی سالن مرغداری، میزان اکسیژن مورد نیاز فراهم شده، و بوهای نامطبوع ناشی از تنفس و تجزیه مدفوع طیور، از محیط به سمت بیرون هدایت گردند.
انواع تهویه سالن پرورش طیور را میتوان به صورت طولی، عرضی، مکانیکی و حتی طبیعی، به کار گرفت! منظور از تهویه طبیعی، در نظر گرفتن تعداد زیادی پنجره و مسیر عادی، برای ورود و خروج هوا از بیرون محیط به داخل و برعکس است. برای سایر روشهای تهویه، باید از سیستمهای تخصصی برای تهویه مناسب سالن مرغداری کمک گرفت.
دلایل و اهمیت تهویه سالن مرغداری
تجمع طیور در یک محیط سربسته، باعث افزایش رطوبت و بالا رفتن غلظت دی اکسید کربن و آمونیاک در محیط میشود. از طرفی، وجود فضولات طیور در محیط و همچنین، هوای ناشی از تنفس حیوانات، باعث آلودگی فضا و ایجاد بوی نامطبوع میگردد. استفاده از یک سیستم تهویه برای سالن مرغداری، کمک میکند تا انواع بوهای نامطبوع و گازهای مضر، از محیط خارج شده و در عوض دما، غلظت اکسیژن و رطوبت، به حد ایده آل برسند. در نظر داشته باشید که این سه فاکتور، برای حفظ سلامت پرندگان و رشد آنها ضروری هستند. (thepoultrysite.com) Key Factors for Poultry House Ventilation
انواع سیستمهای تهویه برای سالنهای مرغداری، به دو دسته سیستم جریان هوای طبیعی، و سیستمهای دارای فن تقسیم بندی میشوند. در اغلب موارد، مخصوصا برای سالنهای بسیار بزرگ، از ترکیب هر دو سیستم تهویه سالن مرغداری استفاده میشود، تا کیفیت تهویه افزایش یابد.
روشهای هوادهی سالن مرغداری
امروزه ترفندهای مختلفی برای تصفیه هوای سالن مرغداری به کار میروند، که هر تولیدکننده، متناسب با بودجه مالی و وسعت سالن خود، میتواند آنها را انتخاب نماید. در ادامه، انواع روشهای تهویه سالن مرغداری را معرفی کرده، و نحوه هوادهی را شرح میدهیم.
هوادهی طبیعی محیط
کنترل دمای محیط پرورش طیور در فصل سرد و گرم، اهمیت زیادی دارد. تبادل هوا بین محیط داخلی سالن و محیط خارج، باعث تنظیم تقریبی دما و خروج هوای آلوده میشود؛ ضمن اینکه رطوبت موجود در محیط، تنظیم شده و جریان طبیعی هوا بین خارج و داخل سالن، تهویه را بهبود میبخشد! برای ایجاد تهویه طبیعی، باید دریچهها و پنجرههایی در اطراف سالن و سقف آن در نظر گرفته شوند؛ در این صورت، هوای به خودی خود جابجا میگردد.
این نوع تهویه سالن پرورش طیور، از نظر اقتصادی با صرفه است؛ اما این نکته را در نظر داشته باشید، که در روزهای خیلی گرم یا خیلی سرد، ممکن است مشکلاتی را در پی داشته باشد. به همین دلیل، معمولا برای بهبود تهویه سالن مرغداری، از ترکیب سیستم طبیعی با سیستمهای دیگر استفاده میشود.
تهویه سالن مرغداری به روش عرضی
اگر عرض سالن مرغداری شما از ۸ تا ۱۲ متر است؛ میتوانید سیستم هوادهی سالن مرغداری را از نوع تهویه عرضی در نظر بگیرید. در این روش، انواع فن و هواکش در طول سالن نصب میگردند؛ در نتیجه هوای داخل سالن، به صورت طولی وارد و از طریق هواکشهایی که به آنها فن مرغداری گفته میشود، خارج میگردند!
تهویه طولی سالن مرغداری
برای تهویه طولی لازم است دریچههای ورود هوا، بر روی دیوارههای طولی سالن ایجاد شده، و فنهای هواکش بر روی عرض سالن نصب گردند. به این ترتیب، هوای تازه از طریق دریچهها وارد شده، و هوای آلوده و بدبو به کمک فنهای مرغداری، به سمت بیرون هدایت میشود.
در این نوع سیستم تهویه سالن مرغداری، هوا باید در طول سالن جریان یافته و در نهایت مبادله شود؛ به همین دلیل، هواکشها و دریچههای ورود و خروج هوا، نباید فاصلهای بیشتر از ۶۰ سانتیمتر از یکدیگر داشته باشند. در مواردی که ابعاد سالن بزرگ بوده، و یا تعداد طیور موجود در محیط زیاد باشد، ترجیحا باید از سیستم تهویه طولی و عرضی به صورت همزمان استفاده نمود.
تهویه از کف سالن مرغداری
یکی دیگر از روشهای هوادهی سالن مرغداری، استفاده از سیستم تهویه از کف است؛ به این معنا که در هنگام ساخت و طراحی سالن، کانالهایی در کف آن تعبیه میشوند، که فنهای قوی در انتهای این کانالها نصب میگردند.
هوای آلوده و گازهای مضر، از طریق این کانالهای جریان هوا، به سمت بیرون هدایت شده و در نهایت، هوای تمیز در محیط جریان مییابد. کانالهای مربوط به سیستم تهویه سالن پرورش طیور از کف، عمدتا در قسمتهایی در نظر گرفته میشوند، که تجمع طیور بیشتر باشد؛ یعنی جایی حوالی دانخوریها و آبخوریها!
تهویه از سقف سالن پرورش طیور
سیستم دیگری که برای تصفیه هوای سالن مرغداری مورد استفاده قرار میگیرد، تهویه از سقف است؛ در این سیستم، که معمولا برای مناطقی با آب و هوای بسیار گرم به کار میرود، باید هواکشها در سقف نصب شوند. از طرفی، دریچههای ورود هوا که تحت عنوان اینلت شناخته میشوند، با نصب بر روی دیواری طولی سالن، زمینه گردش و تصفیه هوا را فراهم میسازند. شما میتوانید درباره امکان استفاده از هواکش گردان برای سالن مرغداری نیز از کارشناسان تهویه سازان صنعت کار، تولید کننده هواکش گردان کمک بگیرید.
تنظیمات سیستم تهویه از سقف، برای فصول سرد و گرم، کمی تفاوت دارند؛ به این معنا که در فصلهای گرم، هوای آلوده به راحتی از طریق هواکشهای موجود در سقف خارج میگردد. این در حالی است که برای فصل سرد، جای هواکشها و هوادهها باید تغییر کند، تا روند تهویه سالن پرورش طیور به خوبی انجام گیرد!
روشهای محاسبه تهویه سالن مرغداری
برای محاسبه سیستم هوادهی در سالنها، باید به برخی فاکتورها توجه ویژه داشت. برای محاسبه تهویه سالن مرغداری، دو فاکتور اساسی اهمیت دارند؛ یکی تعداد طیور و میزان تجمع آنها در سالن و دوم ابعاد سالن مرغداری.
مشخص است که هر چه ابعاد سالن بزرگتر باشد، سیستم تهویه مرغداری باید قویتر و گستردهتر به کار گرفته شود. به همان نسبت نیز بالا بودن تعداد طیور، باعث افزایش آلودگیهای ناشی از تنفس و فضولات خواهد شد، که نصب سیستم تهویه قوی را میطلبد!
علاوه بر دو فاکتور یاد شده، توجه به مسیر جریان باد و وزن هر پرنده نیز، برای تامین هوای سالم و تمیز در محیط اهمیت دارد. به طور کلی، به ازای هر کیلو از وزن پرنده بالای 7 روز، باید میزان هوادهی حداقل به ۵ متر مکعب برسد.
نحوه محاسبه تعداد فنهای مورد نیاز سالن
برای محاسبه تهویه سالن پرورش طیور، ابتدا باید بر اساس تعداد پرندگان بالغ موجود در محیط و وزن آنها، سرعت تهویه را تخمین بزنیم. برای مثال، در حالت استاندارد، به ازای هر مرغ بالغ با وزن ۲ کیلوگرم، سرعت تهویه باید حداقل ۲ متر بر ثانیه باشد! این پارامتر برای تخمین قدرت تهویه و تعداد فنها اهمیت دارد.
با توجه به مقدار تهویه مورد نیاز برای مرغ بالغ، میزان هوای سالن به قرار زیر است:
مساحت سالن* سرعت تهویه مورد نیاز مرغ بالغ (2 متر بر ثانیه) = حجم هوای سالن بر ثانیه
یک هواکش مرغداری با ابعاد 140*140، مقدار ۱۲ متر مکعب هوا را به ازای هر ثانیه جابجا میکند، و هواکش مرغداری با ابعاد 100*100، قدرت جابجایی هوا تا ۸ متر مکعب بر ثانیه را دارد! برای اینکه بدانیم برای تهویه سالن مرغداری خود چه تعداد هواکش نیاز داریم، باید عدد به دست آمده در رابطه بالا را بر قدرت تهویه هواکش مورد نظر، تقسیم کنیم.
فاکتورهای محیطی موثر بر تعداد فن تهویه سالن مرغداری
علاوه بر مواردی که پیش از این به آنها اشاره کردیم، شرایط آب و هوایی منطقه نیز میتواند بر تعداد فن مورد نیاز برای تهویه سالنهای مرغداری، تاثیرگذار باشد. به طور کلی، یک سالن مرغداری در منطقهای با آب و هوای گرم و مرطوب، تهویه قویتری نسبت به سالن مرغداری در مناطق سردسیر نیاز دارد.
نکته دیگر اینکه سن پرندگان، میزان هوادهی سالن مرغداری را تغییر میدهد. برای مثال، جوجههای زیر ۷ روز، نیازی به هوادهی ندارند؛ اما برای پرندگان بالای ۷ روز، حداقل ۵ متر مکعب هوادهی لازم است! ضمن اینکه دمای محیط باید بر اساس سن پرنده تنظیم گردد. معمولا مرغهای بالغ، در دمای ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتیگراد، شرایط مطلوبتری خواهند داشت.
تهویه سالن پرورش طیور در تابستان و زمستان
اختلاف دمای محیط داخل و بیرون از سالن مرغداری، بر تبادل هوای سرد و گرم تاثیرگذار است. در فصل زمستان، هوای بیرون سرد بوده و ورود هوا به داخل، کمتر خواهد بود؛ بنابراین در این فصل، استفاده از سیستم تهویه سالن مرغداری ضروری است.
در این مورد، باید سن پرندگان مورد توجه قرار گیرد. همچنین بهتر است از دریچه تنظیم هوا یا دریچه اینلت برای توزیع هوای تازه در طول سالن، استفاده شود و هواکشها به کمک تایمر، کنترل گردند. به منظور کاهش مصرف سوخت، میتوان از سیستمهای تابشی برای توزیع یکنواخت گرما و دما استفاده نمود. با بهترین تولید کننده دریچه تنظیم هوا آشنا شوید.
تهویه سالن مرغداری در تابستان
هوای گرم تابستان، سلامت طیور را به خطر میاندازد؛ بنابراین لازم است ضمن استفاده از تجهیزات خنککننده در محیط، هواکشها برای تبادل گرما و رطوبت به کار گرفته شوند. در واقع، هواکشها فشار منفی ایجاد کرده، و باعث میشوند تا هوای جدید به داخل سالن هدایت گردد. ادامه این روند، به کاهش دما و خنک شدن دمای سالن کمک خواهد کرد.
خرید بهترین سیستم تهویه سالن پرورش طیور
چنانچه به دنبال تهیه سیستم هوادهی سالن مرغداری خود هستید، شرکت تهویه سازان صنعت کار بهترین مرجع برای شما خواهد بود. تیم حرفهای این شرکت، با تجربه فراوانی که در ایجاد تهویه سالن مرغداری دارند، میتوانند با مناسبترین قیمت، محیط مورد نظر شما را تجهیز نمایند. اگر علاقه مند به مطالعه دیگر مقالات در حوزه طراحی سیستم تهویه هستید، پیشنهاد می کنیم، مقاله های راهنمای تهویه سالن زیبایی، طراحی کانال تهویه سالن ورزشی، کانال تهویه فست فود و کافی شاپ و راهنمای تهویه بیمارستان و مراکز درمانی را در سایت تهویه سازان صنعت کار بخوانید.